Φυτώριο

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1980 στον Αλικιανό Χανίων από τον Εμμανουήλ Ευαγγέλου Παπουτσάκη.

Αρχικά καλλιεργούσε και εμπορευόταν φυτά Εσπεριδοειδών, Ελιάς και Αβοκάντο και απευθυνόταν σε παραγωγούς και αγρότες κυρίως του Νομού Χανίων.

Από τις αρχές του 2000 η επιχείρηση πέρασε στη διεύθυνση του Γεωργίου Εμμανουήλ Παπουτσάκη και συγχρόνως μετεγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητο χώρο 12 στρεμμάτων. Εδώ οι εγκαταστάσεις έγιναν εξ αρχής με σύχρονα πρότυπα.

Το "Φυτώριο Παπουτσάκη" επέκτεινε την γκάμα των προϊόντων του σε πολλά είδη καρποφόρων δένδρων και απευθείνεται πια σε πελάτες χονδρικής και λιανικής και εκτός του νομού Χανίων.

Στα αμέσως επόμενα χρόνια δημιούργησε μητρικές καλιέργειες σε όλα τα είδη που παράγει, παίρνοντας υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό για τα φυτώρια και καλειεργεί καινούργιες ποικιλίες προς αξιολόγηση.

Εσπεριδοειδή: Εμβόλια ελεγμένα από ιώσεις σε όλες τις παλιές αλλά και καινούργιες ποικιλίες, χρησιμοποιεί και δοκιμάζει εκτός από τη νερατζιά, υποκείμενα όπως το Citrumelo Swingle 4475 και τη Volkameriana.

Ελιά: Δημιούργησε μητρικά δένδρα Κορωνέικης Ελιάς από όπου χρησιμοποιεί μοσχεύματα, από υγειές πολλαπλασιαστικό υλικό, για την αναπαραγωγή τους.

Μάνγκο: Δημιούργησε μητρικά δένδρα από τις κυριώτερες ποικιλίες όπως και υποκείμενα Gomera-1 για την αναπαραγωγή και διάθεση των Μάνγκο ως μια νέα καλλιέργεια κυρίως για θερμοκήπια.

Αβοκάντο: Παράγει υπεύθυνα - λόγω πολύχρονης εμπειρίας - φυτώρια Αβοκάντο των κυριωτέρων ποικιλιών. Η καλιέργεια του Αβοκάντο κυρίως στο νομό Χανίων, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος το "Φυτώριο Παπουτσάκη" διαθέτει και μια μεγάλη ποικιλία από διάφορα άλλα καρποφόρα.